niewiadoma

Problemy matematyczne "ubrane" w życiowe problemy.
juliX
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 30 lis 2008, o 12:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: myślami w Chinach
Podziękował: 6 razy

niewiadoma

Post autor: juliX »

na sprawdzianie (klasa 2 gim) dostaliśmy zadanie na ocenę celującą, brzmi ono tak:

Dla jakiego \(\displaystyle{ m}\) równanie \(\displaystyle{ mx = 6}\) jest równoważne w równaniu \(\displaystyle{ 3x=2}\) ?


jak chcecie to obliczcie
aga92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 324
Rejestracja: 28 mar 2008, o 09:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 121 razy

niewiadoma

Post autor: aga92 »

\(\displaystyle{ 3x = 2 x = \frac{2}{3}}\)

\(\displaystyle{ mx = 6 \frac{2}{3} m = 6 m = 9}\)
ODPOWIEDZ