Niech P bedzie punktem na krzywej \(\displaystyle{ y=x^3}\) i styczna w punkcie P przecina krzywą w punkcie Q. udowodnic ze nachylenie w punkcie Q jest 4 razy wieksze niz w punkcie P. Policzyłem styczną w pukcie Q ale nie wiem jak ją porownać ze styczną w punkcie P. Proszę o pomoc
z gory dziekuje
styczna do krzywej w punkcie P
-
- Gość Specjalny
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
styczna do krzywej w punkcie P
Powinieneś otrzymać, że jeśłi \(\displaystyle{ P=(x_{0},x_{0}^{3})}\), to \(\displaystyle{ Q=(-2x_{0}, -8x_{0}^{3})}\).
Pochodna funkcji w punkcie \(\displaystyle{ x_{0}}\) ma wartość \(\displaystyle{ f'(x_{0})=3x_{0}^{2}}\), a w punkcie Q \(\displaystyle{ f'(-2x_{0})=12x_{0}^{2}}\). Pochodna w danym punkcie to współczynnik kierunkowy stycznej do wykresu w tym punkcie, czyli tangens kąta, jaki tworzy styczna z osią x. Tangens kąta to właśnie miara nachylenia, zatem skoro \(\displaystyle{ \frac{f'(-2x_{0})}{f'(x_{0})}=4}\), to nachylenie stycznej w punkcie Q jest 4 razy większe niż w P, c.n.u.
Pochodna funkcji w punkcie \(\displaystyle{ x_{0}}\) ma wartość \(\displaystyle{ f'(x_{0})=3x_{0}^{2}}\), a w punkcie Q \(\displaystyle{ f'(-2x_{0})=12x_{0}^{2}}\). Pochodna w danym punkcie to współczynnik kierunkowy stycznej do wykresu w tym punkcie, czyli tangens kąta, jaki tworzy styczna z osią x. Tangens kąta to właśnie miara nachylenia, zatem skoro \(\displaystyle{ \frac{f'(-2x_{0})}{f'(x_{0})}=4}\), to nachylenie stycznej w punkcie Q jest 4 razy większe niż w P, c.n.u.
-
- Gość Specjalny
- Posty: 656
- Rejestracja: 14 lip 2004, o 14:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 16 razy
styczna do krzywej w punkcie P
jak obliczyles wspolrzedne q?:)
[ Dodano: 18 Grudnia 2008, 19:45 ]
czy da sie jakos ominac to rownanie trzeciego stopnia przy liczeniu puktu q?
[ Dodano: 18 Grudnia 2008, 19:45 ]
czy da sie jakos ominac to rownanie trzeciego stopnia przy liczeniu puktu q?
-
- Gość Specjalny
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
styczna do krzywej w punkcie P
Najpierw znajdujemy równanie stycznej do wykresu w punkcie P: \(\displaystyle{ y-x_{0}^{3}=3x_{0}^{2}(x-x_{0})}\)
Szukamy punktu \(\displaystyle{ x_{1}}\)(różnego od \(\displaystyle{ x_{0}}\)), w którym ta styczna przecina wykres krzywej, czyli rozwiązujemy układ:
\(\displaystyle{ \begin{cases} y-x_{0}^{3}=3x_{0}^{2}(x-x_{0}) \\ y=x^{3} \end{cases}}\)
Układ będzie równoważny równaniu: \(\displaystyle{ x_{1}^{3}-x_{0}^{3}=3x_{0}^{2}(x_{1}-x_{0})}\)
Można skorzystać ze wzoru na kwadrat różnicy: \(\displaystyle{ (x_{1}-x_{0})(x_{0}^{2}+x_{0}x_{1}+x_{1}^{2})=3x_{0}^{2}(x_{1}-x_{0})}\). Ponieważ szukamy rozwiązań różnych od \(\displaystyle{ x_{0}}\), to obie strony możemy podzielić przez \(\displaystyle{ x_{1}-x_{0}}\). Dostajemy równanie kwadratowe: \(\displaystyle{ x_{1}^{2}+x_{0}x_{1}-2x-{0}^{2}=0}\). Rozwiązujemy i dostajemy wartość \(\displaystyle{ x_{1}}\).
Szukamy punktu \(\displaystyle{ x_{1}}\)(różnego od \(\displaystyle{ x_{0}}\)), w którym ta styczna przecina wykres krzywej, czyli rozwiązujemy układ:
\(\displaystyle{ \begin{cases} y-x_{0}^{3}=3x_{0}^{2}(x-x_{0}) \\ y=x^{3} \end{cases}}\)
Układ będzie równoważny równaniu: \(\displaystyle{ x_{1}^{3}-x_{0}^{3}=3x_{0}^{2}(x_{1}-x_{0})}\)
Można skorzystać ze wzoru na kwadrat różnicy: \(\displaystyle{ (x_{1}-x_{0})(x_{0}^{2}+x_{0}x_{1}+x_{1}^{2})=3x_{0}^{2}(x_{1}-x_{0})}\). Ponieważ szukamy rozwiązań różnych od \(\displaystyle{ x_{0}}\), to obie strony możemy podzielić przez \(\displaystyle{ x_{1}-x_{0}}\). Dostajemy równanie kwadratowe: \(\displaystyle{ x_{1}^{2}+x_{0}x_{1}-2x-{0}^{2}=0}\). Rozwiązujemy i dostajemy wartość \(\displaystyle{ x_{1}}\).