Wyznaczyc dziedzine nastepujacych funkcji:
f(x)=\(\displaystyle{ \frac{x+3}{x ^{2} -4x+3}}\)
b) f(x)=\(\displaystyle{ \frac{x+2}{ \sqrt{ x^{2} -4}}}\)
c)f(x)=2log(3x-1)
d) f(x)= log(\(\displaystyle{ x^{2}}\)-4)
e) f(x)= \(\displaystyle{ \sqrt{x+2}}\) + log(\(\displaystyle{ x^{2}}\) -4)
dziedzina
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 1 gru 2008, o 11:09
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
-
- Użytkownik
- Posty: 657
- Rejestracja: 9 gru 2007, o 12:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Czewa/Wrocław
- Podziękował: 84 razy
- Pomógł: 138 razy
dziedzina
a) \(\displaystyle{ D _{f} = \mathbb{R} \backslash \lbrace 1,3 \rbrace}\)(to co w mianowniku różne od zera)
b) \(\displaystyle{ D _{f} = (0,2)\cup (2, + \infty )}\) to co w mianowniku różne od zera, oraz pod pierwiastkiem większe równe 0
[ Dodano: 17 Grudnia 2008, 19:42 ]
c) \(\displaystyle{ D _{f}= 3x-1>0}\)
d)\(\displaystyle{ D _{f} = x ^{2} - 4 >0}\)
e) \(\displaystyle{ D _{f} = x+2 \geqslant 0 \wedge x ^{2} -4 >0}\)
b) \(\displaystyle{ D _{f} = (0,2)\cup (2, + \infty )}\) to co w mianowniku różne od zera, oraz pod pierwiastkiem większe równe 0
[ Dodano: 17 Grudnia 2008, 19:42 ]
c) \(\displaystyle{ D _{f}= 3x-1>0}\)
d)\(\displaystyle{ D _{f} = x ^{2} - 4 >0}\)
e) \(\displaystyle{ D _{f} = x+2 \geqslant 0 \wedge x ^{2} -4 >0}\)