Nateżenie pola elektrostatycznego

Pole elektryczne i elektrostatyczne. Oddziaływania magnetyczne i siła elektrodynamiczna. Prąd stały i prąd zmienny.
borubar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 7 sie 2008, o 17:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 46 razy

Nateżenie pola elektrostatycznego

Post autor: borubar »

Cze, mam problem z pewnym zadaniem dotyczącym nateżenia pola elektrostatycznego.

Brzmi ono tak

ustal, jaki jest kierunek, zwrot i wartość natężenia pola leketrostatycznego E w środku kwadratu o boku a, w którego wierzchołkach umieszczono ładunku punktowe, jak na rysunku. Przyjmij a=1m.



No i tu te linie zielone są równe, to jest natężenie.

Przy czym

Q1= 1uC
Q2=-2uC
Q3=2uC
Q4=-1uC

a=1m

Nie wiem jak do tego się zabrac, próbowałem coś kombinować że odległość r w tym przypadku to będzie połowa przekątnej tego kwadratu \(\displaystyle{ \frac{ a\sqrt{2}}{2}}\) i wtedy trzeba jakoś zsumować, ale jak to wytłumaczyć ?

Prosze o szybka pomoc.

P.S. Jeżeli ktoś ma zamiar pisać zsumuj wszystkie wartości natężenień to podziękuję
Awatar użytkownika
Elvis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 765
Rejestracja: 17 paź 2004, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 89 razy

Nateżenie pola elektrostatycznego

Post autor: Elvis »

Dla każdego ładunku z osobna obliczasz natężenie pola ze wzoru \(\displaystyle{ E = \frac{q}{4 \pi \varepsilon _0 r^2}}\), a następnie zwyczajnie (tj. wektorowo) dodajesz.
borubar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 7 sie 2008, o 17:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 46 razy

Nateżenie pola elektrostatycznego

Post autor: borubar »

Ale jak dodaje, co do czego ? Ładunki naprzeciwległe ?
adek05
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 450
Rejestracja: 3 kwie 2007, o 18:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 68 razy

Nateżenie pola elektrostatycznego

Post autor: adek05 »

Wektorowo, tak jak napisał Elvis. Pamiętasz metodę trójkąta, ew. równoległoboku? Jak nie to przypomnij bo to pierwsze lekcje fizyki w liceum/technikum.
ODPOWIEDZ