Jak rozwiązać dany układ równań?
- tkrass
- Użytkownik
- Posty: 1464
- Rejestracja: 21 lut 2008, o 13:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cambridge / Warszawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 186 razy
Jak rozwiązać dany układ równań?
z drugiego:
\(\displaystyle{ b=-a-4}\)
podstawiasz do pierwszego i masz:
\(\displaystyle{ 6a=1}\)
\(\displaystyle{ a=\frac{1}{6}}\)
\(\displaystyle{ b=-4 \frac{1}{6}}\)
\(\displaystyle{ b=-a-4}\)
podstawiasz do pierwszego i masz:
\(\displaystyle{ 6a=1}\)
\(\displaystyle{ a=\frac{1}{6}}\)
\(\displaystyle{ b=-4 \frac{1}{6}}\)