Rozwiąż równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 16 gru 2008, o 10:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Przemyśl
- msx100
- Użytkownik
- Posty: 261
- Rejestracja: 29 sie 2007, o 11:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: RP
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 51 razy
Rozwiąż równanie
podzielimy to rownanie najpierw na przedzialy:
1) \(\displaystyle{ x A_1 = \{ x R: |x| qslant 1\}}\)
\(\displaystyle{ (x^2-1) + (x^2+x) = 2x}\)
\(\displaystyle{ 2x^2-x-1=0 x=-\frac{1}{2} A_1 x = 1 A_1}\)
2) \(\displaystyle{ x A_2 = (-1,0)}\)
\(\displaystyle{ (1-x^2) + (x^2 +x) = 2x}\)
\(\displaystyle{ x = 1 A_2}\)
3) \(\displaystyle{ x A_3 = [0 , 1)}\)
\(\displaystyle{ (1-x^2) - (x^2 +x) = 2x}\)
\(\displaystyle{ -2x^2-3x +1 = 0 x = - \frac{\sqrt{17} + 3}{4} A_3 \ \ x = - \frac{3 - \sqrt{17}}{4} A_3}\)
czyli ogolnie rozwiazaniem sa \(\displaystyle{ x\in \{1 , - \frac{3 - \sqrt{17}}{4} \}}\)
1) \(\displaystyle{ x A_1 = \{ x R: |x| qslant 1\}}\)
\(\displaystyle{ (x^2-1) + (x^2+x) = 2x}\)
\(\displaystyle{ 2x^2-x-1=0 x=-\frac{1}{2} A_1 x = 1 A_1}\)
2) \(\displaystyle{ x A_2 = (-1,0)}\)
\(\displaystyle{ (1-x^2) + (x^2 +x) = 2x}\)
\(\displaystyle{ x = 1 A_2}\)
3) \(\displaystyle{ x A_3 = [0 , 1)}\)
\(\displaystyle{ (1-x^2) - (x^2 +x) = 2x}\)
\(\displaystyle{ -2x^2-3x +1 = 0 x = - \frac{\sqrt{17} + 3}{4} A_3 \ \ x = - \frac{3 - \sqrt{17}}{4} A_3}\)
czyli ogolnie rozwiazaniem sa \(\displaystyle{ x\in \{1 , - \frac{3 - \sqrt{17}}{4} \}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
Rozwiąż równanie
Równanie ma tylko jedno rozwiązanie. Pomyłka w przedostatnim wierszu zamiast - powinien być +.