równanie logarytmiczne
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 8 lis 2007, o 16:07
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 4 razy
równanie logarytmiczne
rozwiąż równanie \(\displaystyle{ log _{2} (12-2 ^{x} )=5-x}\)
no i doszłam do momentu gdzie mam \(\displaystyle{ 12-2 ^{x} =2 ^{5-x}}\) podstawiam sobie za 2^x t i otrzymuję po przerzuceniu \(\displaystyle{ t+2 ^{5} t ^{-1} -12}\) i nie mam pojęcia co dalej...
no i doszłam do momentu gdzie mam \(\displaystyle{ 12-2 ^{x} =2 ^{5-x}}\) podstawiam sobie za 2^x t i otrzymuję po przerzuceniu \(\displaystyle{ t+2 ^{5} t ^{-1} -12}\) i nie mam pojęcia co dalej...
-
- Użytkownik
- Posty: 298
- Rejestracja: 6 paź 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 73 razy
równanie logarytmiczne
nie wiem czy zauważyłaś ale t przyjmuje wartości od 0 to + nieskończoności czyli możemy pomnożyć obie strony przez t. i mamy równanie kwadratowe!
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
równanie logarytmiczne
\(\displaystyle{ 12-2^x=2^{5-x} \newline
12-2^x =2^5 \cdot 2^{-x}\newline
12-2^x=\frac{32}{2^x}\newline
2^x=t, t>0\newline
12-t =\frac{32}{t} /\cdot t\newline
12t-t^2 =32\newline
t^2-12t+32=0
\newline
\Delta=16\newline
\sqrt{\Delta}=4\newline
t_1=\frac{12-4}{2}=\frac{8}{2}=4\newline
t_2=\frac{12+4}{2}=\frac{16}{2}=8\newline
2^x=4\newline
x=2\newline
2^x=8\newline
x=3}\)
12-2^x =2^5 \cdot 2^{-x}\newline
12-2^x=\frac{32}{2^x}\newline
2^x=t, t>0\newline
12-t =\frac{32}{t} /\cdot t\newline
12t-t^2 =32\newline
t^2-12t+32=0
\newline
\Delta=16\newline
\sqrt{\Delta}=4\newline
t_1=\frac{12-4}{2}=\frac{8}{2}=4\newline
t_2=\frac{12+4}{2}=\frac{16}{2}=8\newline
2^x=4\newline
x=2\newline
2^x=8\newline
x=3}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 8 lis 2007, o 16:07
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 4 razy
równanie logarytmiczne
dziękuję bardzo za tak liczną pomoc
próbowałam właśnie z kwadratowej ale jakieś kosmiczne liczby mi wyszły - po prostu się pomyliłam (stwierdziłam, że 2^5 to 25 -.-)
próbowałam właśnie z kwadratowej ale jakieś kosmiczne liczby mi wyszły - po prostu się pomyliłam (stwierdziłam, że 2^5 to 25 -.-)