Znajdź brakujące wyrazy ciagu arytmetycznego.

Dział przeznaczony przede wszystkim dla licealistów. Róznica i iloraz ciągu. Suma ciągu arytemtycznego oraz geometrycznego.
Arek1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 29 lis 2007, o 04:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraina Cienia

Znajdź brakujące wyrazy ciagu arytmetycznego.

Post autor: Arek1987 »

Witam,
prosiłbym kogoś, by rozwiązał mi te cztery krótkie zadania, ponieważ ja w każdym gdzieś robię błędy w obliczeniach i nie wiem gdzie, a potrzebuję rozumieć te zadania, ponieważ w piątek mam egzamin.

Z góry dziękuję.

Treść zadania:
Znajdź brakujące wyrazy ciągu arytmetycznego.

a)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a_{3}=0\\a_{15} =-144\end{cases}}\)

b)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a_{7}=-2\\a_{13} =2\end{cases}}\)

c)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a_{4}=-7\\a_{6} =-11\end{cases}}\)

d)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a_{5}=-7\\a_{5} = \frac {-1}{2} \end{cases}}\)


Ps. W podpunkcie "d" na końcu jest "minus jedna druga". Nie wiedziałem jak poprawnie zrobić.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11413
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Znajdź brakujące wyrazy ciagu arytmetycznego.

Post autor: mol_ksiazkowy »

ad 1
\(\displaystyle{ a_1+2r=0}\) i
\(\displaystyle{ a_1+14r=-144}\)
etc
gdyz w ciagu arytmetycznym
\(\displaystyle{ a_n= a_1+(n-1)r}\)
Arek1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 29 lis 2007, o 04:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraina Cienia

Znajdź brakujące wyrazy ciagu arytmetycznego.

Post autor: Arek1987 »

mol_ksiazkowy, ja wiem jak to robić, ale mimo wszystko w każdym przykładzie robię coś źle, że mi nie wychodzi, dlatego chciałbym, żeby ktoś zrobił mi poprawnie te przykłady, bym mógł porównać ze swoim wykonaniem. Wtedy wiedziałbym gdzie popełniłem błędy.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11413
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Znajdź brakujące wyrazy ciagu arytmetycznego.

Post autor: mol_ksiazkowy »

No to ad 1 Po odjeciu stronami \(\displaystyle{ -12r= 144}\), tj \(\displaystyle{ r= -12}\), tj \(\displaystyle{ a_1= 24}\)
Arek1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 29 lis 2007, o 04:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraina Cienia

Znajdź brakujące wyrazy ciagu arytmetycznego.

Post autor: Arek1987 »

Do dobrze, ale przecież to nie jest jeszcze koniec zadania. To trzeba wyliczyć.

[ Dodano: 18 Grudnia 2008, 22:28 ]
Można już wywalić do kosza ten temat, bo już nieaktualny. Już sam sobie zrobiłem poprawnie te zadania, skoro nikt nie kwapił się z pomocą mi...
ODPOWIEDZ