Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
-
matey23
- Użytkownik

- Posty: 70
- Rejestracja: 13 wrz 2008, o 17:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mielec
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
Post
autor: matey23 » 16 gru 2008, o 18:23
Iloczyn trzech kolejnych liczb niepatrzystych jest o 65 większy od różnicy kwadratów liczby największej i najmniejszej. Znajdź te liczby.
Dobrze zapisuję treść zadania? Nie chce mi wyjść poprawny wynik:
\(\displaystyle{ (2n-1)(2n+1)(2n+3)=(2n-1)^{2}-(2n+3)^{2}+65}\)
I jeszcze jedno zadanie:
W kulę o promieniu 10cm wpisano walec, którego objętość stanowi 43,2% objętości kuli. Wyznacz wymiary walca.
R- promień kuli
r- promień podstawy walca
H- wysokość walca
\(\displaystyle{ 0,432\frac{4}{3}\PiR^{3}=\Pir^{2} H}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 576=r^{2} H\\H=2\sqrt{100-r^{2}}\end{cases}}\)
Próbuję to wyliczać, ale tez nie mogę dojść do końca. Podnoszę obustronnie do kwadratu żeby pozbyć się pierwiastka, potem wprowadzam pomocnicze t, ale wychodzą kosmiczne liczby.
-
Wicio
- Użytkownik

- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
Post
autor: Wicio » 16 gru 2008, o 18:51
Źle zapisane, bo powinno być:
\(\displaystyle{ (2n-1)(2n+1)(2n+3)=(2n+3)^{2}-(2n-1)^{2}+65}\)
-
matey23
- Użytkownik

- Posty: 70
- Rejestracja: 13 wrz 2008, o 17:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mielec
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
Post
autor: matey23 » 16 gru 2008, o 19:02
Fakt... kolejność wyrazów pomieszałem;)
A w drugim zadaniu jesteś w stanie mi pomóc?:)