Witam mam proble mz taka granica
\(\displaystyle{ \lim_{x\to0} ( \frac{1}{2x^2}- \frac{1}{2xtgx})}\)
oblicz granice funkcji za pomoca De'hospitala
-
- Użytkownik
- Posty: 104
- Rejestracja: 10 lis 2007, o 17:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 16 razy
- gufox
- Użytkownik
- Posty: 979
- Rejestracja: 28 paź 2008, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 56 razy
- Pomógł: 89 razy
oblicz granice funkcji za pomoca De'hospitala
\(\displaystyle{ \lim_{x\to0} ( \frac{1}{2x^2}- \frac{1}{2xtgx}) = \lim_{ x\to 0} \frac{tgx-x}{2x ^{2}tgx }=H= \lim_{x \to 0} \frac{ \frac{1}{cos ^{2}x }-1 }{4xtgx+ \frac{2x ^{2} }{cos ^{2}x } } =H= \lim_{ x\to 0} \frac{ \frac{2}{cos ^{2}x }tgx }{ \frac{4x ^{2} }{cos ^{2}x }tgx+4tgx+ \frac{8x}{cos ^{2}x } }=H= \lim_{ x\to 0} \frac{ \frac{4}{cos ^{2}x }tg ^{2} x+ \frac{2}{cos ^{2}x } }{ \frac{8x ^{2} }{cos ^{2}x }tg ^{2}x+ \frac{24x}{cos ^{2}x }tgx+ \frac{4x ^{2} }{cos ^{2}x }+ \frac{12}{cos ^{2}x } } = \frac{2}{12}= \frac{1}{6}}\)
chyba cos takiego
chyba cos takiego
oblicz granice funkcji za pomoca De'hospitala
Czy \(\displaystyle{ \frac{2}{cos^{2}x}tgx}\) to pochodna \(\displaystyle{ \frac{1}{cos^{2}x} - 1}\) jesli tak to czy mozecie mi pokazac jak sie to liczy? Byłbym bardzo wdzieczny...