czworokąt

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
asiunia909
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 108
Rejestracja: 14 wrz 2008, o 12:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 34 razy

czworokąt

Post autor: asiunia909 »

W czworokącie ABCD dane są punkty:
A=(-3,-1) B=(5,3) i D=(-5,5)
a) wyznacz współrzędne punktu C tak aby czworokąt miał środek symetrii
b) czy w ten czworokąt można wpisać okrąg?
loonatic
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 6 sty 2008, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wieruszów
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 7 razy

czworokąt

Post autor: loonatic »

Wystarczy narysować na kartce w kratkę i popatrzeć...
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

czworokąt

Post autor: piasek101 »

Dam dodatkową podpowiedź - czworokąt ma środek symetrii gdy jest równoległobokiem.
ODPOWIEDZ