pomoże ktoś pilnie rozwiązać takie zadanie:
Oblicz wysokość komina, jeśli wiadomo, że z odległości dl=60m widać go pod kątem alfa=56 stopni.
Proszę pilnie o pomoc i z góry dziękuję !!!
Temat musi krótko i charakterystycznie opisywać treść zadania.
Justka.
Wysokość komina, dana odległość i kąt widzenia.
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
Wysokość komina, dana odległość i kąt widzenia.
Ostatnio zmieniony 15 gru 2008, o 16:34 przez bartek.gdansk, łącznie zmieniany 1 raz.
- Gacuteek
- Gość Specjalny
- Posty: 1075
- Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 272 razy
Wysokość komina, dana odległość i kąt widzenia.
\(\displaystyle{ tg56 ^{0} =1,4826}\)
\(\displaystyle{ tg56 ^{0}= \frac{h}{60m}}\)
\(\displaystyle{ 1,4826=\frac{h}{60m}}\)
\(\displaystyle{ h=88,956m 89m}\)
\(\displaystyle{ tg56 ^{0}= \frac{h}{60m}}\)
\(\displaystyle{ 1,4826=\frac{h}{60m}}\)
\(\displaystyle{ h=88,956m 89m}\)