znajdz wszystkie f.lin. okreslone w zbiorze; wzor funkcji

Zagadnienia dot. funkcji liniowych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI 1. stopnia. Układy równań i nierówności liniowych.
virusssss
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 24 lut 2006, o 10:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: sqq
Podziękował: 5 razy

znajdz wszystkie f.lin. okreslone w zbiorze; wzor funkcji

Post autor: virusssss »

jeśli gdzieś to przeoczyłem, to przepraszam.

kiełbasa: 156
znajdź wszystkie funkcje liniowe określone w zbiorze \(\displaystyle{ }\), których zbiorem wartości jest przedział \(\displaystyle{ }\)

158. znajdź wzór funkcji liniowej wiedząc, że dla każdej liczby rzeczywistej zachodzi równość \(\displaystyle{ f(x)+f(x+1)=4(x+1)}\)

wychodzi mi coś takiego: \(\displaystyle{ 2ax+a+2b-4x-4=0}\) i nie wiem, co z tym dalej zrobić
a w 156 nie wiem wogóle jak to ugryźć
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

znajdz wszystkie f.lin. okreslone w zbiorze; wzor funkcji

Post autor: piasek101 »

1. Szukana \(\displaystyle{ f(x)=ax+b}\)

zachodzi \(\displaystyle{ f(-4)=-2}\) oraz \(\displaystyle{ f(2)=10}\) lub \(\displaystyle{ f(-4)=10}\) oraz \(\displaystyle{ f(2)=-2}\)

2. Dwa ostatnie wyrazy z lewej na prawą (tak miałeś na początku); i otrzymane wielomiany pierwszego stopnia mają być równe dla każdego x-sa.
virusssss
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 24 lut 2006, o 10:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: sqq
Podziękował: 5 razy

znajdz wszystkie f.lin. okreslone w zbiorze; wzor funkcji

Post autor: virusssss »

1. ok, racja; a ja sobie genialnie narysowałem prostokąt w układzie współ. z wierzchołkami w tych punktach [(-4,10),(2,10) itd], zakreskowałem i próbowałem znaleźć wszystko, co się tam mieści:D
2. faktycznie, porównywanie wielomianów, niepotrzebnie przeniosłem
dzięki wielkie;)
ODPOWIEDZ