układ równań z parametrem

Od funkcji homograficznych do bardziej skomplikowanych ilorazów wielomianów. Własności. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
dziczka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 117
Rejestracja: 14 lip 2008, o 09:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 82 razy

układ równań z parametrem

Post autor: dziczka »

Dany jest układ równań \(\displaystyle{ \begin{cases} x+my=m \\x+2y=1 \end{cases}}\) gdzie m jest parametrem.
Określ dziedzinę funkcji i naszkicuj wykres funkcji \(\displaystyle{ f(m)=| \frac{x}{y}|}\) gdzie para liczb (x,y) jest rozwiązaniem układu.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

układ równań z parametrem

Post autor: piasek101 »

Wyznaczyć x, y z układu (w zależności od m) wstawić do funkcji - widząc funkcję działać dalej.
ODPOWIEDZ