Wzor Maclaurina do obliczenia funkcji z dokladnoscia....

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
Takedowner
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 3 lis 2008, o 21:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów

Wzor Maclaurina do obliczenia funkcji z dokladnoscia....

Post autor: Takedowner »

Witam, bardzo Was prosze o pomoc w rozwiazaniu dwoch zadanek, gdyz nie moge sobie z nimi poradzic, a jak nie to chocby nakierowanie mnie w kierunku rozwiazania, a mianowicie mam:
Stosujac wzor Maclaurina do funkcji obliczyc:
a) \(\displaystyle{ \frac{1}{\sqrt[3]{e}}}\) z dokladnoscia \(\displaystyle{ 10^{-3}}\)
b)\(\displaystyle{ \cos\frac{\pi}{32}}\) z dokladnoscia do \(\displaystyle{ 10^{-4}}\)
Z gory, serdecznie dzekuje za pomoc. Pozdrawiam

[ Dodano: 15 Grudnia 2008, 21:08 ]
Prosze o rozgryzienie przykladu a), ponieważ ono mi jeszcze pozostalo
ODPOWIEDZ