pochodna funkcji

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
Gezzz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 31 sty 2008, o 18:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 15 razy

pochodna funkcji

Post autor: Gezzz »

Prosze o wyznaczenie pochodniej krok po kroku \(\displaystyle{ f(x)= a^{x} \ln a}\) powinno wyjsc
\(\displaystyle{ a^{x} (\ln a)^2}\) a z pochodnej iloczynu nie wychodzi mi tyle. Moze mi ktos policzyc te pochodna krok po kroku?
Awatar użytkownika
Ptaq666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 478
Rejestracja: 10 wrz 2006, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Piła / Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 154 razy

pochodna funkcji

Post autor: Ptaq666 »

\(\displaystyle{ lna}\) to jest STAŁA ! tu nie ma żadnej pochodnej iloczynu :]

\(\displaystyle{ (lna)a^{x}' = (lna)e^{x lna}' = e^{xlna}(lna)^{2} = a^{x} (lna)^{2}}\)


:]
ODPOWIEDZ