uzupełnij ??

Osobny dział dla miłośników procentów.
janinka65
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 24 wrz 2008, o 22:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: lublin
Podziękował: 9 razy

uzupełnij ??

Post autor: janinka65 »

1. długopis
cena netto 8zł
cena brutto ...zł
stawka VAT 22%

2. Gazeta
cena netto ...zł
cena brutto 2,5 zł
stawka VAT 7%

3. Słoik miodu
cena netto 10 zł
cena brutto 10,30zł
stawka Vat ...%
nitka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 26 gru 2007, o 21:59
Płeć: Kobieta
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 1 raz

uzupełnij ??

Post autor: nitka »

\(\displaystyle{ 1) 1,22*8zl=9,76zł\\
2) 1,07 \ to \ 2,5zl\\
1 \ to \ x\\
x= \frac{2,5zl}{1,07} \approx 2,34zl\\
3) 10zl \ to \ 1\\
10,30zl \ to \ x\\
x=1,03=>podatek=3%}\)
ODPOWIEDZ