Miejsce zerowe.

Zagadnienia dot. funkcji kwadratowej. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI kwadratowe i pierwiastkowe. Układy równań stopnia 2.
Marshall32
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 142
Rejestracja: 23 lis 2008, o 13:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 87 razy
Pomógł: 1 raz

Miejsce zerowe.

Post autor: Marshall32 »

Witam muszę wyznaczyć miejsce zerowe funkcji \(\displaystyle{ y= \frac{ \sqrt{x-4} }{ x^{2}-16 }}\)
Najpierw wyznaczylem dziedzine, z tym nie mam problemu: \(\displaystyle{ D=x (4; )}\)
Teraz miejsce zerowe:
Podstawiam za y zero mnoze przez mianownik i zostaje mi:
\(\displaystyle{ 0= \sqrt{x-4}}\)
Nie wiem co mam zrobic dalej, podniesc rownanie do kwadratu zeby usunac ten pierwiastek czy porostu go opuscic a moze cos innego? Pozdr.
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Miejsce zerowe.

Post autor: Crizz »

Po prostu go opuść (podnieś obie strony równania do kwadratu) i wylicz pierwiastek, sprawdzając, czy należy do dziedziny.
Marshall32
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 142
Rejestracja: 23 lis 2008, o 13:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 87 razy
Pomógł: 1 raz

Miejsce zerowe.

Post autor: Marshall32 »

Tak tez myslalem dziekuje za pomoc :]
ODPOWIEDZ