Zadanie o zegarze
-
- Użytkownik
- Posty: 89
- Rejestracja: 5 lis 2008, o 20:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 1 raz
Zadanie o zegarze
Kiedy zegar katedralny wybija godzinę czwartą między pierwszym i ostatnim uderzeniem upływa 8 sekund. Ile traw wybicie godziny dwunastej?
Dziwnie proste zadanie! Wyszło mi 24 sek, ale wolałbym się upewnić
Dziwnie proste zadanie! Wyszło mi 24 sek, ale wolałbym się upewnić
-
- Użytkownik
- Posty: 385
- Rejestracja: 27 maja 2007, o 19:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 65 razy
Zadanie o zegarze
Mi wyszło \(\displaystyle{ \frac{88}{3}s}\) =]
Chociaż w tym zadaniu są pewne nieścisłości Gdybym liczył dokładnie to musiałbym ułożyć układ równań. Gdzie y to czas miedzy jednym uderzeniem, a drugim, a "x" to czas jednego uderzenia -.-
Chociaż w tym zadaniu są pewne nieścisłości Gdybym liczył dokładnie to musiałbym ułożyć układ równań. Gdzie y to czas miedzy jednym uderzeniem, a drugim, a "x" to czas jednego uderzenia -.-
-
- Użytkownik
- Posty: 89
- Rejestracja: 5 lis 2008, o 20:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 89
- Rejestracja: 5 lis 2008, o 20:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 23223
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3180 razy
Zadanie o zegarze
Pomiędzy czterema uderzeniami są trzy odstępy czasowe - zatem jeden (przy pewnym uproszczeniu) ma 8/3 sekundy.WariorPiotrak pisze:Nie obchodzi mnie wynik tylko sposób rozwiązania
Wystarczy to pomnożyć przez ilość odstępów czasowych przy wybijaniu 12-stej.
- rafaluk
- Użytkownik
- Posty: 497
- Rejestracja: 26 wrz 2007, o 14:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: x=213; y=33; z=79;
- Podziękował: 114 razy
- Pomógł: 10 razy
Zadanie o zegarze
czwarta godzina - 8
dwunasta godzina - x
\(\displaystyle{ 4x=12 8}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{12 8}{4}}\)
\(\displaystyle{ x=24}\)
Hehe, rzeczywiście zbyt łatwe xD
dwunasta godzina - x
\(\displaystyle{ 4x=12 8}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{12 8}{4}}\)
\(\displaystyle{ x=24}\)
Hehe, rzeczywiście zbyt łatwe xD
-
- Użytkownik
- Posty: 23223
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3180 razy
Zadanie o zegarze
Łatwe ?rafaluk pisze:czwarta godzina - 8
dwunasta godzina - x
\(\displaystyle{ 4x=12 8}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{12 8}{4}}\)
\(\displaystyle{ x=24}\)
Hehe, rzeczywiście zbyt łatwe xD
To dlaczego nie trafiłeś ? Poczytaj wcześniejsze posty.