podwojony pierwiastek pomniejszony o...

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
pawelekk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 91
Rejestracja: 18 sty 2006, o 16:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznan
Podziękował: 21 razy

podwojony pierwiastek pomniejszony o...

Post autor: pawelekk »

Mam pytanie czy podwojony pierwiastek kwadratowy z liczby x pomniejszony o 3 to:
\(\displaystyle{ 2 ft( \sqrt{x} -3 \right)}\) czy \(\displaystyle{ 2 \sqrt{x} -3}\). Bo się zastanawiam gdzie ten nawias ma być ;] Z góry dziękuje za odpowiedź.
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

podwojony pierwiastek pomniejszony o...

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ 2 \sqrt{x} -3}\)
Revius
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 385
Rejestracja: 27 maja 2007, o 19:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 65 razy

podwojony pierwiastek pomniejszony o...

Post autor: Revius »

Heh, zastanawiam sie jak będzie brzmiał opis słowny tej drugiej liczby Może wiecie? =]
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

podwojony pierwiastek pomniejszony o...

Post autor: mmoonniiaa »

Może tak?
\(\displaystyle{ 2( \sqrt{x} -3)}\) - podwojona różnica liczb: pierwiastek z liczby x i 3
Awatar użytkownika
Gacuteek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1075
Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 272 razy

podwojony pierwiastek pomniejszony o...

Post autor: Gacuteek »

\(\displaystyle{ 2 \sqrt{x} -3}\)
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

podwojony pierwiastek pomniejszony o...

Post autor: mmoonniiaa »

Gacuteek, ale Revius pytał się, jak zabrzmi opis słowny liczby \(\displaystyle{ 2(\sqrt{x}-3)}\).
ODPOWIEDZ