wielomiany zadanko
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 21:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: bydgoszcz
- Podziękował: 15 razy
wielomiany zadanko
Dla jakich wartosci parametru p wielomian w(x)=x^3-3px+9p-27 ma trzy rozne pierwiastki rzeczywiste.
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
wielomiany zadanko
\(\displaystyle{ w(x)=x^3-3px+9p-27=(x^3-27)-3p(x-3)=(x-3)(x^2+3x+9)-3p(x-3)= \\ =(x-3)(x^2+3x+9-3p)}\)
Funkcja kwadratowa w drugim nawiasie musi mieć zatem dwa różne pierwiastki i oba różne od 3:
\(\displaystyle{ \Delta=9-4(9-3p)>0 \\-27+12p>0 \\ p> \frac{27}{12} \\ p> \frac{9}{4} \\ p\in ( \frac{9}{4};\infty)}\)
x=3 jest pierwiastkiem powyższej funkcji kwadratowej jeśli:
\(\displaystyle{ 3^2+3 3+9-3p=0 \\ p=9}\)
Ostatecznie więc:
\(\displaystyle{ p\in ( \frac{9}{4};9)\cup (9;\infty)}\)
Funkcja kwadratowa w drugim nawiasie musi mieć zatem dwa różne pierwiastki i oba różne od 3:
\(\displaystyle{ \Delta=9-4(9-3p)>0 \\-27+12p>0 \\ p> \frac{27}{12} \\ p> \frac{9}{4} \\ p\in ( \frac{9}{4};\infty)}\)
x=3 jest pierwiastkiem powyższej funkcji kwadratowej jeśli:
\(\displaystyle{ 3^2+3 3+9-3p=0 \\ p=9}\)
Ostatecznie więc:
\(\displaystyle{ p\in ( \frac{9}{4};9)\cup (9;\infty)}\)