Witam, mam pewien problem z zadaniem,
Zbadaj liniową zależnośc wektorów (1,0,a), (1,-1,0), (2a,2,1) w przestrzeni R^3 w zależności od parametru a.
Prosze o pomoc, bo juz sie zgubilem w ogromie informacji... :/
Liniowa zależność wektorów w zależnośći od parametru
- miki999
- Gość Specjalny
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Liniowa zależność wektorów w zależnośći od parametru
Robię na wpół w pamięci, więc mam nadzieję, że obliczenia są poprawne:
Wektory są liniowo niezależne wtedy, kiedy wyznacznik macierzy z nich utworzonej wynosi 0, w przeciwnym razie wektory są liniowo zależne:
\(\displaystyle{ det ft[\begin{array}{ccc}1&0&a\\1&-1&0\\2a&2&1\end{array}\right] =2a^{2}+2a -1 \\ 2a^{2}+2a-1=0 \\ \Delta =12 \sqrt{ \Delta } =2 \sqrt{3} \\ a_{1}= \frac{-2-2 \sqrt{3} }{4}= \frac{-1- \sqrt{3} }{2} \\ a_{2}= \frac{-2+2 \sqrt{3} }{4}= \frac{-1+ \sqrt{3} }{2}}\)
Zatem wektory są liniowo zależne dla:
\(\displaystyle{ a= \frac{-1- \sqrt{3} }{2} a= \frac{-1+ \sqrt{3} }{2}}\)
W przeciwnym wypadku nie.
Pozdrawiam.
Wektory są liniowo niezależne wtedy, kiedy wyznacznik macierzy z nich utworzonej wynosi 0, w przeciwnym razie wektory są liniowo zależne:
\(\displaystyle{ det ft[\begin{array}{ccc}1&0&a\\1&-1&0\\2a&2&1\end{array}\right] =2a^{2}+2a -1 \\ 2a^{2}+2a-1=0 \\ \Delta =12 \sqrt{ \Delta } =2 \sqrt{3} \\ a_{1}= \frac{-2-2 \sqrt{3} }{4}= \frac{-1- \sqrt{3} }{2} \\ a_{2}= \frac{-2+2 \sqrt{3} }{4}= \frac{-1+ \sqrt{3} }{2}}\)
Zatem wektory są liniowo zależne dla:
\(\displaystyle{ a= \frac{-1- \sqrt{3} }{2} a= \frac{-1+ \sqrt{3} }{2}}\)
W przeciwnym wypadku nie.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 13 gru 2008, o 17:21 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
- kuch2r
- Gość Specjalny
- Posty: 2303
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
Liniowa zależność wektorów w zależnośći od parametru
Proponuje zapisac wektory w postaci macierzy:
\(\displaystyle{ \mathcal{A}=\left[\begin{array}{ccc}1&0&a\\1&-1&0\\2a&2&1\end{array}\right]}\)
Wówczas wektory beda niezalezne wtedy i tylko wtedy, gdy:
\(\displaystyle{ \det{\mathcal{A}}\neq 0}\)
\(\displaystyle{ \mathcal{A}=\left[\begin{array}{ccc}1&0&a\\1&-1&0\\2a&2&1\end{array}\right]}\)
Wówczas wektory beda niezalezne wtedy i tylko wtedy, gdy:
\(\displaystyle{ \det{\mathcal{A}}\neq 0}\)
Liniowa zależność wektorów w zależnośći od parametru
Hmm... właśnie tak to zrobiłem ale jakos wydaje mi sie niepełna ta odpowiedz! w kazdym razie dziekuje za zainteresowanie,
pozdrawiam
pozdrawiam