Zad.
Obliczyc granice :
a) \(\displaystyle{ \lim_{ x\to \frac{\pi}{4} } \frac{x(1-tgx)}{cos2x}}\)
b) \(\displaystyle{ \lim_{ x\to \frac{\pi}{3} } \frac{sin(x- \frac{\pi}{3}) }{1-2cosx}}\)
c) \(\displaystyle{ \lim_{ x\to 0} \frac{3arcsinx}{5x}}\) I tutaj tylko pytanie. Czy \(\displaystyle{ \frac{arcsinx}{x}}\) jest równe \(\displaystyle{ 1}\) ?
2 granice i pytanie
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
2 granice i pytanie
\(\displaystyle{ \lim_{x \to 0}\frac{arcsinx}{x}=1}\)
[ Dodano: 13 Grudnia 2008, 12:24 ]
w b potraktuj de l'Hospitalem, dostaniesz \(\displaystyle{ \lim_{x \to \frac{\pi}{3}}\frac{sin(x+\frac{\pi}{6})}{2sinx}}\), to już się chyba daje wyliczyć.
[ Dodano: 13 Grudnia 2008, 12:24 ]
w b potraktuj de l'Hospitalem, dostaniesz \(\displaystyle{ \lim_{x \to \frac{\pi}{3}}\frac{sin(x+\frac{\pi}{6})}{2sinx}}\), to już się chyba daje wyliczyć.