Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
gufox
Użytkownik
Posty: 978 Rejestracja: 28 paź 2008, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 89 razy
Post
autor: gufox » 13 gru 2008, o 00:35
\(\displaystyle{ \int sinxsin \frac{x}{2}sin \frac{x}{3}dx}\)
soku11
Użytkownik
Posty: 6607 Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy
Post
autor: soku11 » 13 gru 2008, o 00:57
\(\displaystyle{ \sin (x)\cdot \sin ft(\frac{x}{2}\right)\cdot\sin\left(\frac{x}{3}\right)=
\frac{1}{2}\sin (x)\left[ \cos ft(\frac{5}{6}x\right)-\cos ft(\frac{x}{6}\right)\right]=
\frac{1}{2}\sin (x)\cos ft(\frac{5}{6}x\right)-\frac{1}{2}\sin (x)\cos ft(\frac{x}{6}\right)=
\frac{1}{4}\sin ft(\frac{11}{6}x\right)+
\frac{1}{4}\sin ft(\frac{x}{6}\right)-
\frac{1}{4}\sin ft(\frac{7}{6}x\right)-
\frac{1}{4}\sin ft(\frac{x}{6}\right)=
\frac{1}{4}\left[ \sin ft(\frac{11}{6}x\right)-\sin\left(\frac{7}{6}x\right) \right]}\)
Pozdrawiam
gufox
Użytkownik
Posty: 978 Rejestracja: 28 paź 2008, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 89 razy
Post
autor: gufox » 13 gru 2008, o 09:48
takie rzeczy sie liczy z prostego wzoru. dzieki