\(\displaystyle{ \lim_{x\to{0}} \frac{sin5x}{sin3x}}\)
Obliczając normalnie wychodzi \(\displaystyle{ \frac{5}{3}}\), a dlaczego jak zastosuje regułę hospitala to wychodzi 1?
Dlaczego nie można tutaj zastosować hospitala?
dlaczego hospital nie działa?
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 12 gru 2008, o 22:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
dlaczego hospital nie działa?
\(\displaystyle{ \lim_{x\to{0}} \frac{sin5x}{sin3x}=\lim_{x\to{0}}\frac{5\cdot cos5x}{3\cdot cos3x}=\frac{5\cdot 1}{3\cdot 1}=\frac{5}3{}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 12 gru 2008, o 22:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów