Mam problem z dwoma zadaniami, bo wcześniej nie miałem do czynienia z tego typu zadaniami. Proszę o pomoc z rozwiązaniu ich. Oto one:
1. Suma dwóch liczb równa się 12 a suma kwadratu jednej i podwojonej drugiej osiąga najmniejszą wartość. Wyznacz te liczby.
2. Suma trzech liczb równa 48, dwie są równe a iloczyn trzech liczb przyjmuję największą wartość.
funkcja kwadratowa - zadanie tekstowe
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
funkcja kwadratowa - zadanie tekstowe
1.
\(\displaystyle{ x+z=12}\) oraz \(\displaystyle{ f=x^2+2z}\) z pierwszego masz \(\displaystyle{ z=12-x}\) (wstawiasz do drugiego)
szukasz min funkcji \(\displaystyle{ f(x)=x^2+2(12-x)}\)
2. Podobnie do 1.
\(\displaystyle{ x+z=12}\) oraz \(\displaystyle{ f=x^2+2z}\) z pierwszego masz \(\displaystyle{ z=12-x}\) (wstawiasz do drugiego)
szukasz min funkcji \(\displaystyle{ f(x)=x^2+2(12-x)}\)
2. Podobnie do 1.