Witam. Mam do Was takie pytanie (chciałbym upewnić się czy dobrze rozumuję).
Mamy lokatę oprocentowaną na 9% w skali roku. Chciałem przeliczyć to na oprocentowanie dzienne. Czy wyglądałoby to tak?
\(\displaystyle{ \frac{0,09}{12} / 30 = 0,00025 0,0025}\)% ?
Byłbym wdzięczny!
Oprocentowanie lokaty w skali jednego dnia a w ciągu roku.
- kuch2r
- Użytkownik
- Posty: 2302
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
Oprocentowanie lokaty w skali jednego dnia a w ciągu roku.
Sprawa wygląda następująco:
w matematyce finansowej w zależności od instrumentu którego dotyczy nasz problem, przyjmuje się że rok ma \(\displaystyle{ 360}\) lub \(\displaystyle{ 365}\) dni
Zatem skoro chcesz rozpatrywac oprocentowanie dzienne, wówczas:
\(\displaystyle{ \frac{0,09}{360}}\) lub \(\displaystyle{ \frac{0,09}{365}}\)
w matematyce finansowej w zależności od instrumentu którego dotyczy nasz problem, przyjmuje się że rok ma \(\displaystyle{ 360}\) lub \(\displaystyle{ 365}\) dni
Zatem skoro chcesz rozpatrywac oprocentowanie dzienne, wówczas:
\(\displaystyle{ \frac{0,09}{360}}\) lub \(\displaystyle{ \frac{0,09}{365}}\)