Zadanie na układ równań
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 17:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gliwice
Zadanie na układ równań
Prosze o dokładne rozpisanie zadania tzn. dane, układ równań, rozwiązanie i opisanie tego (bo muszę zaprezentować zadanie przy tablicy). Układ ma być rozwiązany tylko i wyłącznie metodą podstawiania, przeciwnych współczynników lub zmieszaniem tych dwóch metod.
Treść zadania:
Oślica niosła wino i uginając się pod jego ciężarem, skarżyła się mułowi, który jej towarzyszył. Muł rzekł:
-Czemu ty narzekasz oślico? Gdybym ja wziął jedną z twoich miar, to ładunek mój byłby dwa razy większy od twego, a gdybyś ty wzięła jedną z moich miar, to ja dźwigałbym tyle samo co ty.
Ile miar niosła oślica a ile muł?
Z góry dzięki za rozwiązanie
Treść zadania:
Oślica niosła wino i uginając się pod jego ciężarem, skarżyła się mułowi, który jej towarzyszył. Muł rzekł:
-Czemu ty narzekasz oślico? Gdybym ja wziął jedną z twoich miar, to ładunek mój byłby dwa razy większy od twego, a gdybyś ty wzięła jedną z moich miar, to ja dźwigałbym tyle samo co ty.
Ile miar niosła oślica a ile muł?
Z góry dzięki za rozwiązanie
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Zadanie na układ równań
\(\displaystyle{ x}\) - liczba miar, które niesie oślica
\(\displaystyle{ y}\) - liczba miar, które niesie muł
\(\displaystyle{ y+1}\) - muł bierze jedną miarę
\(\displaystyle{ x-1}\) - oślica oddaje jedną miarę
\(\displaystyle{ y+1=2(x-1)}\) - pierwsze równanie
\(\displaystyle{ y-1}\) - muł oddaje jedną miarę
\(\displaystyle{ x+1}\) - oślica bierze jedną miarę
\(\displaystyle{ y-1=x+1}\) - drugie równanie
\(\displaystyle{ \begin{cases} y+1=2(x-1) \\ y-1=x+1 \end{cases} ...}\)
Spróbuj rozwiązać układ sam.
\(\displaystyle{ y}\) - liczba miar, które niesie muł
\(\displaystyle{ y+1}\) - muł bierze jedną miarę
\(\displaystyle{ x-1}\) - oślica oddaje jedną miarę
\(\displaystyle{ y+1=2(x-1)}\) - pierwsze równanie
\(\displaystyle{ y-1}\) - muł oddaje jedną miarę
\(\displaystyle{ x+1}\) - oślica bierze jedną miarę
\(\displaystyle{ y-1=x+1}\) - drugie równanie
\(\displaystyle{ \begin{cases} y+1=2(x-1) \\ y-1=x+1 \end{cases} ...}\)
Spróbuj rozwiązać układ sam.
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 17:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gliwice
Zadanie na układ równań
Dziękuje bardzo
Jak ktoś może jeszcze dać równanie to byłbym wdzięczny bo nie wiem czy gdzieś błędy nie zrobię
Jak ktoś może jeszcze dać równanie to byłbym wdzięczny bo nie wiem czy gdzieś błędy nie zrobię
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 17:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gliwice