Mam takie zadanko, bardzo pilnie proszę o pomoc:
W bloku mieszkalnym było 28 mieszkań, wśród których były mieszkania dwuizbowe, trzyizbowe i czteroizbowe. Wszystkich izb w tym bloku było 94. Ile mieszkań było każdego rodzaju, jeżeli mieszkań czteroizbowych było trzy razy więcej niż mieszkań dwuizbowych?
Izby mieszkalne w bloku
-
- Użytkownik
- Posty: 283
- Rejestracja: 26 sty 2007, o 22:11
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 93 razy
Izby mieszkalne w bloku
d - ilość dwuizbowych
t - ilość trzyizbowych
c - ilość czteroizbowych
\(\displaystyle{ d + t + c = 28}\)
\(\displaystyle{ 2d + 3t + 4c = 94}\)
\(\displaystyle{ c = 3d}\)
Podstawiam za c=3d , mam 2 równania , 2 niewiadome :
\(\displaystyle{ 4d + t = 28}\)
\(\displaystyle{ 14d + 3t = 94}\)
\(\displaystyle{ 12d + 3t = 84}\)
\(\displaystyle{ 14d + 3t = 94}\)
\(\displaystyle{ d = 5}\)
\(\displaystyle{ c = 15}\)
\(\displaystyle{ t = 8}\)
t - ilość trzyizbowych
c - ilość czteroizbowych
\(\displaystyle{ d + t + c = 28}\)
\(\displaystyle{ 2d + 3t + 4c = 94}\)
\(\displaystyle{ c = 3d}\)
Podstawiam za c=3d , mam 2 równania , 2 niewiadome :
\(\displaystyle{ 4d + t = 28}\)
\(\displaystyle{ 14d + 3t = 94}\)
\(\displaystyle{ 12d + 3t = 84}\)
\(\displaystyle{ 14d + 3t = 94}\)
\(\displaystyle{ d = 5}\)
\(\displaystyle{ c = 15}\)
\(\displaystyle{ t = 8}\)