Proszę o sprawdzenie pochodnych złożonych - proste
-
- Użytkownik
- Posty: 111
- Rejestracja: 12 lis 2007, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Znienacka
- Podziękował: 39 razy
Proszę o sprawdzenie pochodnych złożonych - proste
1.\(\displaystyle{ e^{7x-1}=(e^y)' * (7x-1)' = 7e^y=7e^{7x-1}////y=7x-1}\)
2.\(\displaystyle{ ln(x^2-1)=(lny)'*(x^2-1)'= \frac{1}{y} *2x= \frac{1}{x^2-1}*2x = \frac{2x}{x^2-1}////y=x^2-1}\)
3.\(\displaystyle{ \sqrt{sinx} =( \sqrt{y}')*(sinx)'= \frac{1}{2 \sqrt{y} } *cosx= \frac{cosx}{2* \sqrt{sinx} } ////y=sinx}\)
4.\(\displaystyle{ \sqrt{-4x+2} =( \sqrt{y} )'*(-4x+2)'= \frac{1}{2 \sqrt{y} } *(-4)=- \frac{4}{2 \sqrt{-4x+2} } ////y=-4x+2}\)
5.\(\displaystyle{ x^2*ln6x=y*2x= \frac{1}{6x} *2x= \frac{2x}{6x} = \frac{1}{3} ///y=ln6x i y=6x}\)
Bardzo proszę o sprawdzenie moich zadań.
2.\(\displaystyle{ ln(x^2-1)=(lny)'*(x^2-1)'= \frac{1}{y} *2x= \frac{1}{x^2-1}*2x = \frac{2x}{x^2-1}////y=x^2-1}\)
3.\(\displaystyle{ \sqrt{sinx} =( \sqrt{y}')*(sinx)'= \frac{1}{2 \sqrt{y} } *cosx= \frac{cosx}{2* \sqrt{sinx} } ////y=sinx}\)
4.\(\displaystyle{ \sqrt{-4x+2} =( \sqrt{y} )'*(-4x+2)'= \frac{1}{2 \sqrt{y} } *(-4)=- \frac{4}{2 \sqrt{-4x+2} } ////y=-4x+2}\)
5.\(\displaystyle{ x^2*ln6x=y*2x= \frac{1}{6x} *2x= \frac{2x}{6x} = \frac{1}{3} ///y=ln6x i y=6x}\)
Bardzo proszę o sprawdzenie moich zadań.
- jarzabek89
- Użytkownik
- Posty: 1337
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 181 razy
Proszę o sprawdzenie pochodnych złożonych - proste
Ostatnia źle.
Tak na marginesie to nie rozumiem po co te podstawienia, no ale każdy robi jak lubi.
Tak na marginesie to nie rozumiem po co te podstawienia, no ale każdy robi jak lubi.
-
- Użytkownik
- Posty: 111
- Rejestracja: 12 lis 2007, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Znienacka
- Podziękował: 39 razy
Proszę o sprawdzenie pochodnych złożonych - proste
Czy możesz rozpisać to takim sposobem jak ja co jest y= ? bo nie mogę się połapać.Ptaq666 pisze:W ostatnim coś nie ten
\(\displaystyle{ x^{2}ln(6x)' = 2xln(6x) + \frac{6x^{2}}{6x}}\)
Proszę o sprawdzenie pochodnych złożonych - proste
poprostu licz pochodną w ostatnim przykładzie z iloczynu funkcji y=uv y'=u'v+uv'
Nie podstawiaj niczego bo nie ma takiej potrzeby.
Nie podstawiaj niczego bo nie ma takiej potrzeby.
- Ptaq666
- Użytkownik
- Posty: 478
- Rejestracja: 10 wrz 2006, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Piła / Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 154 razy
Proszę o sprawdzenie pochodnych złożonych - proste
Tak jak pisze koleżanka powyżej. W tym wypadku \(\displaystyle{ u = x^{2} \ \ \ \ \ v= ln(6x)}\)