Ekstremum lokalne
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 6 gru 2008, o 10:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bdg
- Podziękował: 3 razy
Ekstremum lokalne
Siemka, jutro mam poprawkę z matematyki i nie rozumie następującego zadania.
Mam wyznaczyć ekstrema lokalne funkcji.
\(\displaystyle{ f(x) = \frac{1}{x} + 5arctgx}\)
Bardzo proszę o wyjaśnienie, stoje tylko z tym zadaniem, a nie wiem jak się z nim uporać.
Mam wyznaczyć ekstrema lokalne funkcji.
\(\displaystyle{ f(x) = \frac{1}{x} + 5arctgx}\)
Bardzo proszę o wyjaśnienie, stoje tylko z tym zadaniem, a nie wiem jak się z nim uporać.
- Ptaq666
- Użytkownik
- Posty: 478
- Rejestracja: 10 wrz 2006, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Piła / Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 154 razy
Ekstremum lokalne
To nie jest tak, że poprostu liczysz pochodną i patrzysz gdzie się zeruje? Jeśli się zeruje i przy tym zmienia znak to jest extremum
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 6 gru 2008, o 10:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bdg
- Podziękował: 3 razy
Ekstremum lokalne
No tak, ale teraz jak tutaj pochodną obliczyć? Na tylko sposobów znajomi to robią, każdemu co innego wychodzi. Mi np delta < 0 i nie wiem co dalej z tym ekstremum robic. Dlatego prosze o rozwiazanie, abym mogl sie potem na tym wzorowac ;P
- Harry Xin
- Użytkownik
- Posty: 545
- Rejestracja: 9 sie 2007, o 19:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 148 razy
- Pomógł: 83 razy
Ekstremum lokalne
\(\displaystyle{ f(x)= \frac{1}{x}+5 \arc \tg x , \ D=(- \infty , 0) \cup (0, \infty )
\\ f'(x)=- \frac{1}{x^{2}}+ \frac{5}{1+x^{2}}
\\ f'(x)>0 \Rightarrow \frac{5}{1+x^{2}}- \frac{1}{x ^{2}}>0
\\ \frac{5x^{2}-1-x^{2}}{x^{2}(1+x^{2})}>0
\\ \frac{4x^{2}-1}{x^{2}(1+x^{2}}>0
\\ x^{2}- \frac{1}{4}=0, \ \bigwedge\limits_{x \in R- \{ 0 \}} \frac{4}{x^{2}(1+x^{2})}>0
\\ (x- \frac{1}{2})(x+ \frac{1}{2})=0
\\ x= \frac{1}{2} x=- \frac{1}{2}}\)
Narysuj sobie oś i zaznacz parabolę. Nad osią masz argumenty, dla których pochodna rośnie a na dole maleje. Gdy dochodzi do zera to przez chwilę jest stała. Maksimum lokalne dla \(\displaystyle{ x=- \frac{1}{2}}\) i minimum lokalne dla \(\displaystyle{ x= \frac{1}{2}}\).
\\ f'(x)=- \frac{1}{x^{2}}+ \frac{5}{1+x^{2}}
\\ f'(x)>0 \Rightarrow \frac{5}{1+x^{2}}- \frac{1}{x ^{2}}>0
\\ \frac{5x^{2}-1-x^{2}}{x^{2}(1+x^{2})}>0
\\ \frac{4x^{2}-1}{x^{2}(1+x^{2}}>0
\\ x^{2}- \frac{1}{4}=0, \ \bigwedge\limits_{x \in R- \{ 0 \}} \frac{4}{x^{2}(1+x^{2})}>0
\\ (x- \frac{1}{2})(x+ \frac{1}{2})=0
\\ x= \frac{1}{2} x=- \frac{1}{2}}\)
Narysuj sobie oś i zaznacz parabolę. Nad osią masz argumenty, dla których pochodna rośnie a na dole maleje. Gdy dochodzi do zera to przez chwilę jest stała. Maksimum lokalne dla \(\displaystyle{ x=- \frac{1}{2}}\) i minimum lokalne dla \(\displaystyle{ x= \frac{1}{2}}\).