a) \(\displaystyle{ 3\sqrt{18}-4\sqrt{50}+2\sqrt{72}=}\)
b) \(\displaystyle{ \sqrt[3]{-54}-3\sqrt[3]{-128}=}\)
z góry dzieki za pomoc
Temat! Poza tym, nie wydaje mi się, żeby można było kilka razy pomylić klamry pogrubienia z klamrami TeX-a, w dodatku w miejscu, gdzie powinny się znaleźć jedne klamry TeX-a.
Uprość (pierwiastki).
Uprość (pierwiastki).
Ostatnio zmieniony 11 gru 2008, o 21:13 przez Majek0070, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 3506
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 1260 razy
Uprość (pierwiastki).
a)
\(\displaystyle{ 3\sqrt{18}-4\sqrt{50}+2\sqrt{72}=3 3 \sqrt2-4 5\sqrt2+2 6\sqrt2=9\sqrt2-20\sqrt2+12\sqrt2=\sqrt2}\)
b)
\(\displaystyle{ =-3\sqrt[3]2-3 (-4)\sqrt[3]2=-3\sqrt[3]2+12\sqrt[3]2=9\sqrt[3] 2}\)
\(\displaystyle{ 3\sqrt{18}-4\sqrt{50}+2\sqrt{72}=3 3 \sqrt2-4 5\sqrt2+2 6\sqrt2=9\sqrt2-20\sqrt2+12\sqrt2=\sqrt2}\)
b)
\(\displaystyle{ =-3\sqrt[3]2-3 (-4)\sqrt[3]2=-3\sqrt[3]2+12\sqrt[3]2=9\sqrt[3] 2}\)