1. Drogę z miejscowości nadmorskiej do miasta kierowca jechał ze średnią prędkością 60 km/h. W drodze powrotnej 3/4 odległości przejechał z taką samą prędkością, a pozostałą część drogi przejechał z prędkością o 20 km/h mniejszą. Drogę powrotną przebył w czasie o 10 minut dłuższym. Ile kilometrów przejechał kierowca?
2. Pasażer jadący pociągiem, który poruszał się z prędkością 20 km/h, zauważył, że pociąg jadący z przeciwka po równoległym torze mijał go 3 sekundy. oblicz prędkość mijającego pociągu, jeśli wiesz, że jego długość jest równa 75m.
ps. próbuje od godziny na coś wpaść i nic:(
Droga, prędkość, czas....jak to zrobić?
-
- Użytkownik
- Posty: 3506
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 1260 razy
Droga, prędkość, czas....jak to zrobić?
1.
x - szukana droga,
\(\displaystyle{ \frac{x}{60}= \frac{ \frac{3}{4}x }{60}+ \frac{ \frac{1}{4}x }{40}- \frac{10}{60} \\ \\ ... \\ \\ x=80}\)
[ Dodano: 10 Grudnia 2008, 22:03 ]
2.
x - szukana prędkość,
\(\displaystyle{ 20+x= \frac{0,075}{ \frac{3}{3600} } \\ \\ ... \\ \\ x=70}\)
x - szukana droga,
\(\displaystyle{ \frac{x}{60}= \frac{ \frac{3}{4}x }{60}+ \frac{ \frac{1}{4}x }{40}- \frac{10}{60} \\ \\ ... \\ \\ x=80}\)
[ Dodano: 10 Grudnia 2008, 22:03 ]
2.
x - szukana prędkość,
\(\displaystyle{ 20+x= \frac{0,075}{ \frac{3}{3600} } \\ \\ ... \\ \\ x=70}\)