Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
-
MCV
- Użytkownik

- Posty: 45
- Rejestracja: 27 lut 2008, o 16:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 1 raz
Post
autor: MCV » 10 gru 2008, o 21:34
nie umiem rozwiązać przykładów typu:
(jedna odpowiedź rozwieje wątpliwości moje )
a(x) = \(\displaystyle{ \arctan (2x)^{\cos^2 x}}\)
lub
b(x) = \(\displaystyle{ {(3x)}^{x}^{2}}\)
edit - jeżeli trzeba to obliczyć za pomocą liczby e to już wiem jak, nie pomyślałem o tym ;D
-
wb
- Użytkownik

- Posty: 3506
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 1260 razy
Post
autor: wb » 10 gru 2008, o 21:40
\(\displaystyle{ \arctan (2x)^{\cos^2 x}=e^{ln(\arctan (2x)^{\cos^2 x})}=e^{cos^2 xln(\arctan (2x))}}}\)
i teraz policz pochodną