Witam mam problem z poniższym zadaniem, proszę o pomoc i z góry dziękuję za pomoc.
Suma 3 liczb tworzy malejący ciąg arytmetyczny. Suma tych trzech liczb wynosi 12. Jeżeli największą z tych liczb zwiększymy o 2 to otrzymamy ciąg geometryczny. Znajdź te liczby.
domyślam się słusznie lub też nie że chodzi o liczby 2, 4 i 6 ale jak to wyliczyć? Bo musi być to też wyliczone :/
zadanie - ciągi
-
- Użytkownik
- Posty: 1327
- Rejestracja: 25 maja 2008, o 15:36
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 335 razy
zadanie - ciągi
Słusznie, ciąg arytmetyczny:
\(\displaystyle{ a_{1}=6\\
a_{2}=a_{1}+r=6-2=4\\
a_{2}=a_{1}+2r=6-4=2}\)
ciąg geometryczny:
\(\displaystyle{ b_{1}=a_{1}+2=6+2=8\\
b_{2}=b_{1}q=8\cdot \frac{1}{2}=4\\
b_{2}=b_{1}q^2=8\cdot (\frac{1}{2})^2=2}\)
\(\displaystyle{ a_{1}=6\\
a_{2}=a_{1}+r=6-2=4\\
a_{2}=a_{1}+2r=6-4=2}\)
ciąg geometryczny:
\(\displaystyle{ b_{1}=a_{1}+2=6+2=8\\
b_{2}=b_{1}q=8\cdot \frac{1}{2}=4\\
b_{2}=b_{1}q^2=8\cdot (\frac{1}{2})^2=2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 10 gru 2008, o 19:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
zadanie - ciągi
próbuje rozwiązać ten układ równań ale nie umiem z nim ruszyć żeby wyszły te liczby :/ wiem że te równania wynikają z własności ciągów ale na tym moja wiedza prawie się kończy
-
- Użytkownik
- Posty: 1327
- Rejestracja: 25 maja 2008, o 15:36
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 335 razy
zadanie - ciągi
\(\displaystyle{ \begin{cases}
a+b+c=12\\
2b=a+c\\
b^2=a(c+2)
\end{cases}
\\
2b+b=12\\
3b=12\\
b=4\\
2\cdot 4=a+c\\
a+c=8\\
a=8-c\\
4^2=(8-c)(c+2)\\
16=8c-c^2+16-2c\\
-c^2+6c=0\\
c^2=6c\\
c=6\\
a=8-6\\
a=2}\)
a+b+c=12\\
2b=a+c\\
b^2=a(c+2)
\end{cases}
\\
2b+b=12\\
3b=12\\
b=4\\
2\cdot 4=a+c\\
a+c=8\\
a=8-c\\
4^2=(8-c)(c+2)\\
16=8c-c^2+16-2c\\
-c^2+6c=0\\
c^2=6c\\
c=6\\
a=8-6\\
a=2}\)