Dowodzenie twierdzeń

Zdania. Tautologie. Język matematyki. Wszelkie zagadnienia związane z logiką matematyczną...
sarny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 4 gru 2005, o 16:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Chełmno

Dowodzenie twierdzeń

Post autor: sarny »

Witam wszystkich na forum. Mam na imię Adam i jestem z Chełmna (nad Wisłą). Mam nadzieje, że nie raz okaże sie pomocny, jednak tym razem sam mam pare pytań.

"Jeśli liczba x jest nie wymierna, to również liczba o 1 mniejsza od x jest nie wymierna"

I tu pojawiają sie moje pytania:

1) CZy moge przedstawić tę implikację w postaci implikacji odwrotnej ("Jeśli liczba x -1 jest liczba nie wymierna, to liczba x jest liczba nie wymierna") i wtedy udowodnić twierdzenie metoda od ~T->~Z.

2) jak przedstawić liczbę NIE wymierną?? (np. liczba parzysta: x=2a )

3) A może macie pomysły jak rozwiązać to zadanie? Bym był bardzo wdzięczny. Pozdrawiam!
houp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 2 lut 2006, o 22:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rumia

Dowodzenie twierdzeń

Post autor: houp »

Chyba najłatwiej wyjść od tego, że liczby nie wymiernej nie da się przedstawić w postaci \(\displaystyle{ \frac{p}{q}}\) dla pewnych \(\displaystyle{ p,q\in\mathbb{Z}}\). Można przez sprzeczność - założyć, że x niewymierna, a x-1 wymierna i że to nie ma sensu.
Flashdoom
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 11 gru 2005, o 23:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: opole

Dowodzenie twierdzeń

Post autor: Flashdoom »

\(\displaystyle{ x\in R-Q \quad \leftrightarrow \quad \forall p,q\in Z-{0} \quad x\neq p/q}\)
Awatar użytkownika
Sir George
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1125
Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Konopii
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 203 razy

Dowodzenie twierdzeń

Post autor: Sir George »

sarny pisze:CZy moge przedstawić tę implikację w postaci implikacji odwrotnej
Możesz, ale ta implikacja wygląda trochę inaczej (ta odwrotna znaczy się):
Jeżeli x jest liczbą wymierną, to x+1 jest liczbą wymierną (zaprzecza się założeniu i tezie...!)..
.. a to już chyba łatwo udowodnić...
sarny pisze:jak przedstawić liczbę NIE wymierną??
Po pierwsze NIEWYMIERNA piszemy razem (ludzie, uczcie się polskiego!).
Po drugie, nie przedstawia się...przynajmniej w taki sposób, o którym myślisz.
sarny pisze:A może macie pomysły jak rozwiązać to zadanie? Bym był bardzo wdzięczny. Pozdrawiam!
...patrz kilka linijek wyżej...
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36051
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5341 razy

Dowodzenie twierdzeń

Post autor: Jan Kraszewski »

Flashdoom pisze:\(\displaystyle{ x\in R-Q \quad \leftrightarrow \quad \forall p,q\in Z-{0} \quad x\neq p/q}\)
Ooo, czyżby zero było liczbą niewymierną ?
JK
PS. A nawias klamrowy w TeXu otrzymuje się tak: \{ i \}.
gre11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 19 cze 2006, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: :dąkS
Podziękował: 2 razy

Dowodzenie twierdzeń

Post autor: gre11 »

x-1 należy do Q => x należy do Q
x-1=a/b a, b - naturalne
x=a/b+1=(a+b)/b
ODPOWIEDZ