czy istnieje pochodna (z def.)

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
alkamid
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 73
Rejestracja: 8 maja 2006, o 22:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wałcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 1 raz

czy istnieje pochodna (z def.)

Post autor: alkamid »

Zbadać, korzystając z definicji, czy istnieje pochodna funkcji f w punkcie \(\displaystyle{ x_0=0}\), jeżeli

f(x)=
\(\displaystyle{ lncosx}\) dla \(\displaystyle{ 0 < |x| < \frac{\pi}{2}}\)
0 dla x=0

Proszę tylko o schemat rozwiązywania takich zadań, co powinienem w nich zawrzeć by było poprawnie (bo potrafię "po prostu" napisać że skoro cosx dąży do 1 to ln cosx dąży do 0 z obu stron).
ODPOWIEDZ