Czy granica funkcji:
\(\displaystyle{ \lim_{n\to -2} \frac{3x^2 + 5x -2}{4x^2 + 9x + 2}}\)
wynosi 1? Bo rozwiązując to, wychodzi mi 4. W odpowiedziach jest właśnie. 1. oO Proszę o pomoc.
Granica funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 1146
- Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 18 razy
Granica funkcji
rozłóż na dwumiany licznik i mianownik , skrócisz sobie \(\displaystyle{ x+2}\) i wyjdzie 1
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Granica funkcji
\(\displaystyle{ \lim_{x\to -2} \frac{3x^2 + 5x -2}{4x^2 + 9x + 2}=\lim_{x\to -2} \frac{(x+2)(3x-1)}{(x+2)(4x+1)}=\lim_{x\to -2} \frac{3x-1}{4x+1}= \frac{3(-2)-1}{4(-2)+1}=...}\)