znajdź naturalne dla których.. jest podzielna przez..

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Jake
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 8 gru 2008, o 20:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sanok
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 2 razy

znajdź naturalne dla których.. jest podzielna przez..

Post autor: Jake »

Znajdź wszystkie naturalne n dla których liczba \(\displaystyle{ n ^{3} +3}\) jest podzielna przez n+3 .
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

znajdź naturalne dla których.. jest podzielna przez..

Post autor: *Kasia »

Poszukaj - zadanie na pewno kiedyś pojawiło się na forum.
Jake
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 8 gru 2008, o 20:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sanok
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 2 razy

znajdź naturalne dla których.. jest podzielna przez..

Post autor: Jake »

ufff..... dawno ??
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11413
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

znajdź naturalne dla których.. jest podzielna przez..

Post autor: mol_ksiazkowy »

wsk \(\displaystyle{ \frac{n^3+3}{n+3}=\frac{n^3+27}{n+3} - \frac{24}{n+3}= n^2-3n+9 - \frac{24}{n+3}}\)
Jake
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 8 gru 2008, o 20:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sanok
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 2 razy

znajdź naturalne dla których.. jest podzielna przez..

Post autor: Jake »

ooo - dzieki!
ODPOWIEDZ