sprawdź, że zachodzi własność dla liczb zespolonych
-
crew1988
- Użytkownik

- Posty: 38
- Rejestracja: 18 mar 2008, o 19:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Chocianów
sprawdź, że zachodzi własność dla liczb zespolonych
Sprawdzić, że \(\displaystyle{ z+ \overline{z}}\) jest zawsze liczbą rzeczywistą, a \(\displaystyle{ z- \overline{z}}\) urojoną jeśli \(\displaystyle{ z }\)0
Ostatnio zmieniony 9 gru 2008, o 17:51 przez crew1988, łącznie zmieniany 1 raz.
- Szemek
- Użytkownik

- Posty: 4800
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1408 razy
sprawdź, że zachodzi własność dla liczb zespolonych
\(\displaystyle{ z=x+yi \\
\overline{z}=x-yi \\
x,y \mathbb{Z} \\
z+\overline{z} = x+yi+x-yi=2x \\
z-\overline{z} = x+yi-(x-yi)=2yi}\)
\overline{z}=x-yi \\
x,y \mathbb{Z} \\
z+\overline{z} = x+yi+x-yi=2x \\
z-\overline{z} = x+yi-(x-yi)=2yi}\)