Witam! Mam prośbę, czy mogłby ktos krok po kroku pokazac jak obliczac takie granice ?
\(\displaystyle{ \lim_{x\to\infty}}\) \(\displaystyle{ \frac{1}{ n^{3} }}\) \(\displaystyle{ {n+1\choose 2}}\) \(\displaystyle{ \sin (n!+n^{2})}\)
\(\displaystyle{ \lim_{x\to\infty}}\) (\(\displaystyle{ \sqrt[3]{1- \frac{1}{n} }}\) -1 ) n
Z góry dziekuje
Znajdz granice..
- sir_matin
- Użytkownik
- Posty: 374
- Rejestracja: 11 mar 2006, o 12:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Legnica
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 74 razy
Znajdz granice..
\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty}( \sqrt[3]{1- \frac{1}{n} } -1)n=\lim_{n\to\infty}( \sqrt[3]{1- \frac{1}{n} } -1)n \frac{(\sqrt[3]{1- \frac{1}{n} } )^{2}+\sqrt[3]{1- \frac{1}{n} } +1}{(\sqrt[3]{1- \frac{1}{n} } )^{2}+\sqrt[3]{1- \frac{1}{n} } +1} = \\ = \lim_{n\to\infty} - \frac{1}{(\sqrt[3]{1- \frac{1}{n} } )^{2}+\sqrt[3]{1- \frac{1}{n} } +1} =- \frac{1}{3}}\)
- Szemek
- Gość Specjalny
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
Znajdz granice..
\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} \frac{1}{ n^{3} } {n+1\choose 2} \sin (n!+n^{2}) = \lim_{n\to\infty} \frac{n(n+1)\sin (n!+n^2)}{2n^3} = 0 \\
0 -\frac{n(n+1)}{2n^3} \frac{n(n+1)\sin (n!+n^2)}{2n^3} \frac{n(n+1)}{2n^3} \to 0}\)
0 -\frac{n(n+1)}{2n^3} \frac{n(n+1)\sin (n!+n^2)}{2n^3} \frac{n(n+1)}{2n^3} \to 0}\)