(a+b- |a-b|):2
Jak wyprowadzić wzrór gdy a>b a jak ,gdy a
Uprość, przypadki.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 7 gru 2008, o 12:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: asd
Uprość, przypadki.
Ostatnio zmieniony 9 gru 2008, o 20:16 przez malborkmuzeum, łącznie zmieniany 1 raz.
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Uprość, przypadki.
\(\displaystyle{ a>b \frac{a+b-|a-b|}{2}= \frac{a+b-(a-b)}{2} = \frac{a+b-a+b}{2} =\frac{2b}{2}=b \\
a \frac{a+b-|a-b|)}{2} = \frac{a+b-(-(a-b))}{2}= \frac{a+b+a-b}{2} \frac{2a}{2}=a}\)
a \frac{a+b-|a-b|)}{2} = \frac{a+b-(-(a-b))}{2}= \frac{a+b+a-b}{2} \frac{2a}{2}=a}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 16293
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 3233 razy
Uprość, przypadki.
\(\displaystyle{ a>b \Rightarrow a-b>0 |a-b|=a-b}\)
\(\displaystyle{ \frac{a+b-|a-b|}{2} = \frac{a+b-(a-b)}{2}= \frac{a+b-a+b}{2}= \frac{2b}{2}=b}\)
\(\displaystyle{ a a-b |a-b|=-(a-b)}\)
\(\displaystyle{ \frac{a+b-|a-b|}{2} = \frac{a+b+(a-b)}{2}= \frac{a+b+a-b}{2} =\frac{2a}{2}=a}\)
\(\displaystyle{ \frac{a+b-|a-b|}{2} = \frac{a+b-(a-b)}{2}= \frac{a+b-a+b}{2}= \frac{2b}{2}=b}\)
\(\displaystyle{ a a-b |a-b|=-(a-b)}\)
\(\displaystyle{ \frac{a+b-|a-b|}{2} = \frac{a+b+(a-b)}{2}= \frac{a+b+a-b}{2} =\frac{2a}{2}=a}\)