W pudełku jest 15 losów, w tym 5 wygrywających. Wyciągamy jednocześnie 4 losy. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wśród wylosowanych losów:
a) dwa są wygrywające?
b) co najmniej jeden będzie wygrywający?
Pudełko z losami
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
Pudełko z losami
b)
liczymy zdarzenie przeciwne
\(\displaystyle{ P(A')= \frac{ {10 \choose 4} }{ {15 \choose 4} }}\)
A nasze szukane prawdopodobieństwo to:
\(\displaystyle{ P(A)=1-P(A')}\)
liczymy zdarzenie przeciwne
\(\displaystyle{ P(A')= \frac{ {10 \choose 4} }{ {15 \choose 4} }}\)
A nasze szukane prawdopodobieństwo to:
\(\displaystyle{ P(A)=1-P(A')}\)