Znajoma podala mi takie zadanie do rozwiazania, prosze o pomoc
Znajdz macierz Jacobiego
\(\displaystyle{ F(x,y)=3x^{2} y +y ^{3} -18x-9y}\)
Macierz Jacobiego
- msx100
- Użytkownik
- Posty: 261
- Rejestracja: 29 sie 2007, o 11:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: RP
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 51 razy
Macierz Jacobiego
mi sie zdaje, ze to cos takiego:
\(\displaystyle{ \frac{ F}{ x} = 6xy -18}\)
\(\displaystyle{ \frac{ F}{ y} = 3x^2 - 3y^2 -9}\)
macierz ma postac:
\(\displaystyle{ A= \begin{bmatrix} \frac{ F}{ x} & \frac{ F}{ y} \end{bmatrix} = \begin{bmatrix} 6xy -18 & 3x^2 - 3y^2 -9 \end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ F}{ x} = 6xy -18}\)
\(\displaystyle{ \frac{ F}{ y} = 3x^2 - 3y^2 -9}\)
macierz ma postac:
\(\displaystyle{ A= \begin{bmatrix} \frac{ F}{ x} & \frac{ F}{ y} \end{bmatrix} = \begin{bmatrix} 6xy -18 & 3x^2 - 3y^2 -9 \end{bmatrix}}\)