Pola okregów wpisanych w okrag

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
macik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 8 gru 2008, o 21:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: żywiec

Pola okregów wpisanych w okrag

Post autor: macik »

Witam chciałbym obliczyć ile wynosi pole okręgów wpisanych w jeden okrąg. Tzn. mam okrąg o r = 5mm czyli pole wynosi 19,625. Pytanie moje brzmi ile mogę wpisać w ten okrąg okręgów o promieniu 0,35 mm?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Pola okregów wpisanych w okrag

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ \pi r^2=3,14 5^2=3,14 25=78,5}\)

a nie \(\displaystyle{ 19,625}\)
macik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 8 gru 2008, o 21:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: żywiec

Pola okregów wpisanych w okrag

Post autor: macik »

Po pierwsze to promien r jest w [mm] a po drugie to chciałbym wiedziec ile moge wpisać w ten okrąg okręgów o promieniu r=0,35 [mm]?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Pola okregów wpisanych w okrag

Post autor: anna_ »

I co z tego, że w [mm]?
Źle podałeś pole.
macik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 8 gru 2008, o 21:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: żywiec

Pola okregów wpisanych w okrag

Post autor: macik »

Ok masz racje. To moje pytanie brzmi ile okregów o promieniu 0,35 mm moge wpisac w to pole 78,5?
ODPOWIEDZ