Hej! Prosze o pomoc w rozwiazaniu zadania i mozliwe wytlumaczenie krok po krok. Trzeba obliczyc pole figury ograniczonej krzywa \(\displaystyle{ y^{2} = 20-11x y = \frac{11}{5}x+\frac{4}{5}}\)
z gory dzieki
pole figury ograniczonej krzywa i prosta
-
- Użytkownik
- Posty: 694
- Rejestracja: 3 paź 2008, o 16:30
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 8 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 2484
- Rejestracja: 15 mar 2008, o 22:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Pomógł: 248 razy
pole figury ograniczonej krzywa i prosta
Narysuj sobie przede wszystkim te krzywe i znajdź punkty ich przecięcia.
-
- Użytkownik
- Posty: 694
- Rejestracja: 3 paź 2008, o 16:30
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 8 razy
pole figury ograniczonej krzywa i prosta
tyle to wiem , mi bardziej chodzi o rozpisanie calki, jak bedzie wygladala roznica z funkcji podcalkowych bo to sprawia mi problem
-
- Użytkownik
- Posty: 2484
- Rejestracja: 15 mar 2008, o 22:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Pomógł: 248 razy
pole figury ograniczonej krzywa i prosta
\(\displaystyle{ P=\int\limits_{-8}^{3}\left(\frac{20-y^2}{11}-\frac{5y-4}{11}\right) dy}\)