uzasadnij tożsamość
-
- Użytkownik
- Posty: 293
- Rejestracja: 22 lis 2008, o 18:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 85 razy
uzasadnij tożsamość
\(\displaystyle{ L = tg \frac{ctg }{1-sin ^{2} } =
\frac{sin }{cos } \frac{\frac{cos }{sin }}{cos^{2} } = \frac{1}{cos^{2}\alpha} = \frac{sin^2\alpha+cos^2\alpha}{cos^2\alpha} = \frac{sin^2\alpha}{cos^2\alpha}+1 = (\frac{sin\alpha}{cos\alpha})^2+1 = tg^2\alpha+1 = P}\)
\frac{sin }{cos } \frac{\frac{cos }{sin }}{cos^{2} } = \frac{1}{cos^{2}\alpha} = \frac{sin^2\alpha+cos^2\alpha}{cos^2\alpha} = \frac{sin^2\alpha}{cos^2\alpha}+1 = (\frac{sin\alpha}{cos\alpha})^2+1 = tg^2\alpha+1 = P}\)