wartości całkowite funkcji wymiernej
-
- Użytkownik
- Posty: 296
- Rejestracja: 4 wrz 2007, o 21:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 25 razy
- Pomógł: 33 razy
wartości całkowite funkcji wymiernej
Znajdź wszystkie liczby całkowite x, dla których funkcja \(\displaystyle{ f(x)= \frac{7x+1}{3x+4}}\) przyjmuje wartości całkowite
-
- Użytkownik
- Posty: 16293
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 3233 razy
wartości całkowite funkcji wymiernej
\(\displaystyle{ f(x)= \frac{7x+1}{3x+4}}\)
Znalazłam tylko jedną
\(\displaystyle{ (7x+1):(3x+4)=2 \ \ r \ \ (x-7)}\)
Reszta musi być równa 0
\(\displaystyle{ x-7=0}\)
\(\displaystyle{ x=7}\)
Znalazłam tylko jedną
\(\displaystyle{ (7x+1):(3x+4)=2 \ \ r \ \ (x-7)}\)
Reszta musi być równa 0
\(\displaystyle{ x-7=0}\)
\(\displaystyle{ x=7}\)
Ostatnio zmieniony 27 gru 2008, o 19:10 przez anna_, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 16293
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 3233 razy
wartości całkowite funkcji wymiernej
Tak jak napisał Arst - dzielenie wielomianów:
\(\displaystyle{ \begin{array}{lll}
(7x+1):(3x+4)=2 \\
\underline{-6x-8}\\
\ x-7 \\
\end{array}}\)
\(\displaystyle{ R=x-7}\)
\(\displaystyle{ \begin{array}{lll}
(7x+1):(3x+4)=2 \\
\underline{-6x-8}\\
\ x-7 \\
\end{array}}\)
\(\displaystyle{ R=x-7}\)