1 zad. bartek i tata maja razem 45 lat. gdy urodzil sie bartek jego tata mial 25lat. ile lat ma bartek a ile tata ?
2 zad. rok temu basia była 2 razy starsza od agnieszki. dzis jest od niej starsza o 5 lat. ile lat ma basia a ile agnieszka ?
prosze o wypisanie danych i ułożenie układu !!
Rozwiązywanie UkładówRównan metodą przeciwnych współczyników
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 10 wrz 2008, o 16:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: bydgoszcz
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Rozwiązywanie UkładówRównan metodą przeciwnych współczyników
Zadanie 1
x-wiek Bartka
y-wiek taty
y-x-wiek taty gdy urodził się Bartek
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y=45 \\ y-x=25 \end{cases}}\)
Zadanie 2
x-wiek Agnieszki
y-wiek Basi
x-1-wiek Agnieszki rok temu
y-1-wiek Basi rok temu
\(\displaystyle{ \begin{cases} y-x=5 \\ y-1=2(x-1) \end{cases}}\)
x-wiek Bartka
y-wiek taty
y-x-wiek taty gdy urodził się Bartek
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y=45 \\ y-x=25 \end{cases}}\)
Zadanie 2
x-wiek Agnieszki
y-wiek Basi
x-1-wiek Agnieszki rok temu
y-1-wiek Basi rok temu
\(\displaystyle{ \begin{cases} y-x=5 \\ y-1=2(x-1) \end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 10 wrz 2008, o 16:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: bydgoszcz
- Podziękował: 1 raz