Proszę o pomoc w uzasadnieniu tożsamości:
a) sin (45 + a) =cos (45 -a)
b) ctg (45 +a)= tg (45 -a)
Ps. przepraszam za te "stopni" ale nie umiem znalezc odpowiednika tego znaku
Tożsamość trygonometryczna (wzory redukcyjne)
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 1 gru 2008, o 17:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kędzierzyn Koźle
Tożsamość trygonometryczna (wzory redukcyjne)
Ostatnio zmieniony 8 gru 2008, o 18:21 przez wiola_honey, łącznie zmieniany 1 raz.
- Lorek
- Gość Specjalny
- Posty: 7149
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Tożsamość trygonometryczna (wzory redukcyjne)
Trza było nic nie pisaćwiola_honey pisze:przepraszam za te "stopni" ale nie umiem znalezc odpowiednika tego znaku
\(\displaystyle{ 45^\circ}\)
Kod: Zaznacz cały
45^circ
\(\displaystyle{ \sin (45+\alpha)=\cos (90-(45+\alpha))=\cos (45-\alpha)}\)